Založ si blog

Nezaplatíš? Nemáš

Nikdy by som nepovedala, že dobrovoľníctvo ma tak zasiahne.  Prvá návšteva detského kardiocentra bola pre mňa, ako dobrovoľníka plná otázok. Avšak po prekročení dverí tohto oddelenia všetko so mňa opadlo a zrazu som zažívala voľnosť.

Pri zoznamovaní s detskými pacientami sme narazili na mladého chalana – teenager v plnej sile. Hneď sme si padli do oka a začali sme sa rozprávať.  Bol to veľmi otvorený chalan so zmyslom pre humorom.  Následne sme sa občas stretávali na oddelení, až sme si vymenili kontakty a začali sme si písať.  Jeho zdravotný stav bol dosť vážny, aj keď na začiatku ako sám hovoril, ani lekári nevedeli čo mu je. Počas našej komunikácie a stretávania sa na oddelení, som na ňom videla,  že pomaly ho opúšťa ten jeho optimizmus a humor a niečo ho vo vnútri trápi. Bol rád, keď sa konečne dozvedel čo mu je a čo mu budú robiť. Toto nekonečné čakanie preňho bolo „ako čakanie na Godota“.
Písal sa február 2020 a po dvoch rokoch ťahania a hospitalizácií v nemocniciach nastal čas, kedy mu mali robiť zákrok. Chalan bol už v tomto období skoro dospelý a tak bol hospitalizovaný v Národnom ústave srdcovo cievnych chorôb v Bratislave, a teda čakal na ten zákrok, ktorý mu mali konečne robiť. Nastal však zvrat a jeho zákrok bol odložený a presúvaný, pričom boli uprednostnení iní pacienti. Nešlo tu o vážnejšie prípady, pri ktorých by to bolo pochopiteľné, ale o ľudí, ktorí si operáciu zaplatili, resp. podplatili. Peniaze a kontakty vládnu svetu a ako mi on sám napísal „Ľudia s kontaktami išli na sálu skôr ako ja, aj keď mali menšie zdravotné problémy.

Na sálu sa dostal v už dosť kritickom stave, po mesiaci čakania v nemocnici, kde nemohol prijímať ani návštevy, keďže už začínali platiť preventívne opatrenia kvôli vírusu COVID-19. Po operácií vyzeralo, že už to bude len a len lepšie. Avšak, všetko sa zvrtlo keď mu našli zápal a letel v kritickom stave okamžite na sálu. Po tejto operácií sa všetko zdalo v poriadku, ale čo čert nechcel opäť nastali komplikácie. Ale jeho nechávali trpieť v bolestiach a uprednostňovali ľudí čo si to ani nezaslúžili. Jeho najťažšou a asi aj najhoršou spomienkou je spomienka a jeden z obedov, kde sa cez veľké bolesti, keďže morfium mu už nezaberalo snažil dostať do seba aspoň nejaké to jedlo. Všimol si ženu, ktorá ležala poblíž a videl ako si z tela vytrhla katéter a okamžite ju brali na sálu.
Zakaždým uprednostňovali ľudí, čo neboli v tak vážnom stave ako on a to všetko bolo samozrejme, vďaka spomínaným peniazom a konexiám. Chalana z normálnej rodiny, si bez podplácania, samozrejme nikto nevšímal. Ceny pre jeho uprednostnenie pred ostatnými sa pohybovali v tisícoch eur, čo si nijaký normálny človek dovoliť nemôže. Nehoráznosť týchto cien bola o to do neba volajúcejšia, keď to mal byť zákrok, ktorý sa robí bežne, a mal byť hradený zo zdravotnej poisťovne.  Až v stave, keď už bol pomaly na hranici medzi nebom a zemou, ho konečne zobrali na sálu. Konečne sa mu uľavilo, operácia dopadla dobre a bez komplikácií a on mohol ísť konečne domov. Tieto jeho trápenia a samotná hospitalizácia trvala 3 mesiace, čo ho úplne psychicky ničilo. Počítal dni, ktoré strávil za bránami nemocnice a bolo mu z toho už zle.

Zakaždým keď sme spolu volali, bolo cítiť na jeho hlase, že už má toho dosť. Zvlášť, keď si niektorí ľudia nevážia to čo v zdravotníctve dostávajú a niekedy to ešte aj dokonca nechcú. Potom takýto ľudia, čo si svoje zdravie vážia a zaslúžia si tu starostlivosť tak ju nemôžu dostať, lebo všetko je skorumpované a za všetko aby človek platil. Čo si človek nezaplatí, to nemá, smutné však na tom je, že na tomto princípe funguje slovenské zdravotníctvo.

 

Princezná zakliata v čase

07.04.2021

Síce som zo Slovenska ale nedám dopustiť na českú kinematografiu, ktorá ma už približne tri roky viac láka sledovať ako ta naša domáca. Veľmi rada občas sledujem aj rôzne fantasy a práve, preto dnes prispejem recenziou na novú českú fantasy rozprávku Princezná zakletá v čase. Autori stihli túto rozprávku pripraviť ešte pred korona krízou v roku 2019, avšak ale ani im [...]

Ja a dobrovoľníctvo

18.10.2020

Všetko to začalo asi tým, že som v prvom ročníku na vysokej škole začala hľadať nejakú zmysluplnú aktivitu na využitie môjho času. Nakoľko som v tomto čase nič také nenašla tak som to vzdala, a preto prvý ročník na výške som strávila veľmi nezáživne. Zrazu prišiel druhý ročník skúškové zimného semestra a ja som objavila Občianske združenie Klub detskej [...]

Mediokracia

27.04.2020

Média ako pojem a zároveň symbol našej spoločnosti pochádza z latinského medium a význam možno definovať ako stred, prostriedok respektíve medzi. Tento pojem nemá presne vymedzené a všeobecne akceptované hranice.[1] Masové média sú „komunikačné prostriedky a inštitúcie, ktoré dokážu veľkokapacitne vyrábať informácie verejného charakteru a distribuovať ich [...]

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8109x
Priemerná čítanosť článkov: 1622x

Autor blogu

Kategórie