Založ si blog

Média a zdravotníctvo

Začala by som jedným dôležitým odkazom od Alberta Einsteina:
” Dôležité je neprestať klásť otázky.”
Média v našich životoch už majú ale isto iste svoje trvalé miesto. Je potrebné si však uvedomiť, ako veľmi nám ovládajú životy, ovplyvňujú nás a ako s nimi nažívame. Média sú všade okolo nás. Z každej strany na nás vyskakujú nové a nové informácie. V dnešnej dobe senzácie neprichádzajú každým dňom, ale vyskakujú na nás každú hodinu. Odkedy sa zrodil internet, máme ho všade okolo seba, máme ho v rukách. Média sa stali vodcom, ovládačom, ukazovateľom spoločnosti. No nie všetko čo sa z médií dozvieme musí byť tá úplná pravda.

„Nikdy nedovoľte, aby vás pravda pripravila o dobrý príbeh,“ to sú slová Williama Randolpha Hearsta, predstaviteľa žltej žurnalistiky, predchodcu dnešného bulváru. Niektoré informácie môžu byť nafúknuté, pretože to je hlavnou funkciou bulváru, fascinovať ľudí, prinášať bombastické vymyslené príbehy, malo by to ľuďom slúžiť aj pre zábavu. Avšak to nezľahčuje mediálnu manipuláciu, ktorá na slovensku a v médiách je. A zvlášť už aj seriózne médiá preberajú prvky bulvarizácie… Pokiaľ je to článok v bulváre, tak to nemusí byť úplná pravda, ale niekedy môže byť pravda skôr tam ako v seriozných médiách.

Pojem mediálna manipulácia výborne vystihuje jeden poburujúci príbeh, ktorý sa nachádza pri tejto téme na celom internete. Hovorí o mužovi, ktorý v New Yorku zachránil pred zúrivým psom malé dievčatko. Novinár, ktorý to videl, sa rozhodol napísať článok o tom, ako newyorský hrdina zachránil americké dievčatko pred týmto zúrivým psom. Keď mu muž vysvetlil, že nie je z New Yorku, novinár povedal, že je americký hrdina, ktorý zachránil malé dievčatko pred zúrivým psom. Muž sa aj do tretice ohradil a povedal, že je z Afganistanu. Na druhý deň v novinách vyšiel článok s titulkom: ,,Moslimský terorista zabil amerického psa.“ Aj takto sa dajú prekrútiť fakty a skreslenou informáciou ovplyvniť čitateľa. Najčastejšou metódou manipulácie je jednoducho ignorácia niektorých správ, informácií a myšlienok. Médiá pri manipulácií často vynechávajú dôležité detaily udalosti, o ktorej je správa, jednotlivých aktérov udalosti, či dokonca aj celú správu a myšlienkové prúdy, ktoré s ňou súvisia. Potláčanie správ sa často deje v rámci „štátnych záujmov“.

S takouto mediálnou manipuláciou má skúsenosť aj jeden môj priateľ, ktorému sa stal úraz pri ktorom si narazil jedno rebro, ale nemal porušenú miechu. Médiá jeho prípad veľmi zveličili a na verejnosť vychádzali články o jeho ochrnutí, čo sa vôbec nestalo.

Ďalším fiaskom v jeho prípade bolo to, že zverejnili rozhovor s jeho mamou, daný rozhovor bol úplne prekrútený a čo tam pravdivo bolo napísané bolo iba meno. Taktiež bez súhlasu jeho alebo jeho príbuzných použili na titulku časopisu fotku s jeho osobného profilu na sociálnej sieti.

S mediálnou manipuláciou som sa stretla aj v našej rodine, keď sa na dovolenke v Grécku stal úraz, keď nešťastne skočil šípku do mora a zrazu mladému chalanovi sa zmenil celý život(synovec mojich krstných rodičov). Dlho to bola top téma všetkých médií. Avšak častokrát tieto média opisovali jeho stav ako stabilizovaný, aj keď sa stále nachádzal v kritickom stave. Ale túto skutočnosť média už neuvádzali. Niekoľkokrát sa mi mozog nad tým pozastavil, ako média dokázali urážať jeho mamu a prekrúcať skutočnosť. Nehoráznosť nastala až vtedy, keď chalana previezli na Slovensko. Namiesto toho aby ho ukľudnili resp. psychicky podržali keď ho už konečne úspešne previezli a pod, tak ho hned zničili informáciou, že nikdy nebude chodiť. Následne toho boli plné média a celá jeho rodina bola s toho chorá, že ako dokážu rýchlo zničiť a ponížiť psychiku človeka. Média však nepísali už o tom čo všetko musela jeho rodina spraviť, vybaviť a koľko ju to stálo, aby sa mohol dostať na Slovensko. Média však iba poukazovali na to, ako niektorí podnikatelia v sfére zdravotníctva ponúkali prevoz špecializovanými sanitkami a podobne. Pravdu však tieto média nenapísali, koľko by za to museli zaplatiť a ani, že tento prevoz v tej dobe by bol preňho náročný a nemusel by ho zvládnuť. Vtedy prišla pomoc od štátu kde vtedajší minister zdravotníctva spolu s premiérom ponúkol prevoz vládnym špeciálnom. Média ich ospevovali aký sú veľkorysí a ako nezištne pomáhajú, ale nikto nenapísal koľko v skutočnosti za tento prevoz jeho rodina zaplatila a že vôbec nebol zadarmo. Dôležité bolo, že vláda pomohla. Ďalšia nepríjemná vec bola keď preňho vybavovali zariadenie kde by ho mohli umiestniť, nakoľko doma by sa oňho nezvládli postarať. Tam nastal problém v médiách sa písalo o tom koľké zariadenia ponúkli jeho rodine možnosť ho u nich umiestniť. Avšak už žiadne médium nenapísalo o tom, že keď nastal ten čas aby ho premiestnili, tak ho žiadne zariadenie ho nechcelo prijať. Pokiaľ aj áno tak suma, ktorú pýtali za mesačné umiestnenie bola veľmi vysoká. Média to však vždy uvádzali tak, že majú veľa možností na umiestnenie a majitelia ponúkajú aj odpustenie poplatkov im na začiatok. Bod zlomu nastal vtedy, keď sa o tento prípad začal zaujímať jeden moderátor a jedna známa osobnosť. Vtedy sa zrazu všetko dalo a zrazu už nič nevyzeralo tak čierno ako keď sa o to pokúšala iba jeho rodina.    

Ďalšiu skúsenosť s mediálnou manipuláciou mám aj zo svojej činnosti dobrovoľníka, kde sa občianske združenie snažilo pomocou nás dobrovoľníkov pomôcť jednému chlapcovi a prispieť jeho rodine na rehabilitácie. Následne keď jeho rodina zverejnila verejné poďakovanie občianskemu združeniu, tak sa začali objavovať na internete články s nápisom: ,,Pomoc od štátu odmietla ale peniaze, ktoré dostala od iných, minula na osobné potreby.“ Pritom v skutočnosti tieto peniaze boli použité na rehabilitáciu pre jej syna, ktorý sa s toho tešil a kolegovia dobrovoľníci, ktorí navštevujú oddelenie, kde bol tento chlapec hospitalizovaný neraz zažili dobrosrdečnosť a vďačnosť jeho maminy. Následne po tom sa ozval tejto rodine aj štát a kompetentné osoby, že by mali nárok na niektoré veci od štátu zadarmo. Avšak aj po vyplnení potrebných dokumentov nastala byrokracia a táto rodina sa ničoho nedočkala. Vždy sa poteší tomu, keď dostanú nejaké peniažky od jedného z vedúcich občianskeho združenia na rehabilitáciu. Aj tu bolo vidieť ako média hovoria lož a snažia sa vyťažiť z niekoho zdravia.

Čo z tohto všetkého vyplýva? Asi len toľko, že média sa snažia ponížiť príbuzných chorých ľudí a častokrát chcú s toho vyťažiť maximum a to tak, že nepovedia skutočnú pravdu, ale využijú iba to čo sa im hodí. Taktiež je vidieť aj prepojenie vplyvných ľudí na médiá, keďže každé médium spomenie iného predstaviteľa, ktorý ponúkol svoju pomoc, aj keď to v skutočnosti je úplne inak. Vyplýva s toho, že netreba veriť všetkému čo média zverejnia.

Princezná zakliata v čase

07.04.2021

Síce som zo Slovenska ale nedám dopustiť na českú kinematografiu, ktorá ma už približne tri roky viac láka sledovať ako ta naša domáca. Veľmi rada občas sledujem aj rôzne fantasy a práve, preto dnes prispejem recenziou na novú českú fantasy rozprávku Princezná zakletá v čase. Autori stihli túto rozprávku pripraviť ešte pred korona krízou v roku 2019, avšak ale ani im [...]

Ja a dobrovoľníctvo

18.10.2020

Všetko to začalo asi tým, že som v prvom ročníku na vysokej škole začala hľadať nejakú zmysluplnú aktivitu na využitie môjho času. Nakoľko som v tomto čase nič také nenašla tak som to vzdala, a preto prvý ročník na výške som strávila veľmi nezáživne. Zrazu prišiel druhý ročník skúškové zimného semestra a ja som objavila Občianske združenie Klub detskej [...]

Nezaplatíš? Nemáš

27.04.2020

Nikdy by som nepovedala, že dobrovoľníctvo ma tak zasiahne. Prvá návšteva detského kardiocentra bola pre mňa, ako dobrovoľníka plná otázok. Avšak po prekročení dverí tohto oddelenia všetko so mňa opadlo a zrazu som zažívala voľnosť. Pri zoznamovaní s detskými pacientami sme narazili na mladého chalana – teenager v plnej sile. Hneď sme si padli do oka [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8103x
Priemerná čítanosť článkov: 1621x

Autor blogu

Kategórie